Studli.se https://www.studli.se/ Tue, 05 Nov 2024 12:23:32 +0000 sv-SE hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.7 https://www.studli.se/wp-content/uploads/sites/3/2014/12/cropped-studli-1-32x32.png Studli.se https://www.studli.se/ 32 32 3 tips för att lyckas med dina universitetsstudier https://www.studli.se/3-tips-for-att-lyckas-med-dina-universitetsstudier/ Tue, 05 Nov 2024 12:23:31 +0000 https://www.studli.se/?p=393 Att studera på universitetet är en spännande och utmanande resa. För många innebär det en tid av personlig utveckling, men också hårt arbete och en hel del ansvar. På den ...

The post 3 tips för att lyckas med dina universitetsstudier appeared first on Studli.se.

]]>
Att studera på universitetet är en spännande och utmanande resa. För många innebär det en tid av personlig utveckling, men också hårt arbete och en hel del ansvar. På den här sidan ger vi dig tre tips som kan hjälpa dig att lyckas och få ut det mesta av din studietid, oavsett om du är ny på universitetet eller helt enkelt bara vill förbättra dina studietekniker.

1. Skapa en realistisk studieplan

En av de vanligaste utmaningarna för studenter är att hantera all information och de deadlines som universitetsstudierna medför. Ett bra sätt att hålla sig organiserad och fokuserad är att skapa en realistisk studieplan. Börja med att se över kursplanen för varje kurs, notera viktiga datum som tentor och inlämningsuppgifter, och sätt upp mål för varje vecka. Planera in specifika tider för studier och håll dig till dem som om de vore möten.

Var också realistisk med hur lång tid varje uppgift kan tänkas ta, och ge dig själv lite extra tid om det skulle behövas. Det är bättre att planera in för mycket tid och ha lite över, än att ständigt känna sig pressad. Att följa en studieplan kan minska stressen och ge en känsla av kontroll över studierna.

2. Utnyttja resurser och stöd

Universitetet erbjuder ofta många olika typer av stöd för studenter, som akademiskt skrivstöd, studievägledning och workshops för att förbättra sin studieteknik. Många studenter glömmer bort dessa resurser (eller vet kanske inte ens att de finns), men de kan faktiskt vara till stor hjälp. Om du känner dig osäker på en uppgift eller har svårt att hänga med i en kurs ska du inte tveka på att söka stöd tidigt.

Att delta i studiestöd och workshops kan dessutom hjälpa dig att träffa andra studenter som också kämpar med liknande utmaningar, vilket kan skapa ett värdefullt nätverk. Genom grupparbeten och studiecirklar kan man också både lära sig och få stöd från andra. Universitetet är en miljö där många är villiga att hjälpa till – så dra nytta av det!

3. Hitta balansen mellan studier och återhämtning

Det kan vara lockande att lägga all tid på studier, men att ständigt vara uppslukad av böckerna kan snabbt leda till utbrändhet. För att lyckas långsiktigt är det avgörande att hitta en sund balans mellan studier och återhämtning. Ta pauser, ät och träna regelbundet och prioritera din sömn. Att ge hjärnan utrymme att bearbeta information är faktiskt en del av inlärningsprocessen, och genom att få tillräckligt med sömn kan du förbättra både ditt minne och din koncentrationsförmåga.

En bra metod är att använda sig av tekniker som Pomodoro-metoden – studera intensivt i 25 minuter och ta sedan en kort paus. Denna teknik hjälper dig att hålla fokus under studierna och säkerställer att du får regelbundna pauser. Genom att hitta en bra balans mellan studier och fritid ökar du dina chanser att klara av både dina akademiska och personliga mål.

Sammanfattning

Universitetsstudier kan vara krävande, men genom att sätta en hållbar studieplan, utnyttja universitetets resurser och hitta balansen mellan studier och vila kan du optimera dina chanser till framgång. Var snäll mot dig själv under processen, våga söka hjälp när det behövs och kom ihåg att njuta av resan. 

The post 3 tips för att lyckas med dina universitetsstudier appeared first on Studli.se.

]]>
Nu får du mer pengar i studiebidrag https://www.studli.se/mer-pengar-studiebidrag/ Thu, 15 Mar 2018 10:58:22 +0000 http://www.studli.se/?p=269 Det har länge pågått diskussioner gällande studiebidragets belopp, och i december 2017 röstades det äntligen ja på regeringens förslag om höjt studiebidrag 2018. Lagändringen träder i kraft den första juli ...

The post Nu får du mer pengar i studiebidrag appeared first on Studli.se.

]]>
Det har länge pågått diskussioner gällande studiebidragets belopp, och i december 2017 röstades det äntligen ja på regeringens förslag om höjt studiebidrag 2018. Lagändringen träder i kraft den första juli 2018. Höjningen av studiebidraget kommer dock att gälla från och med den första mars. Detta innebär att månaderna mellan mars och juli kommer betalas retroaktivt.

Grunden till att förslaget togs fram var att många studenter är i behov av ett extrajobb vid sidan av studierna, just på grund av att ekonomin inte går ihop. När exempelvis oförutsedda utgifter dyker upp är det svårt att finansiera dessa. Med extra pengar i studiebidraget kan det istället resultera till att fler väljer att lägga mer tid på sina studier.

Hur budgeten kommer fördelas

24,4 miljarder kronor från den statliga budgeten kommer läggas på utökat studiestöd. Av dessa är det fyra miljarder som tilldelas studiebidrag för elever på gymnasienivå. Detta innebär att de som tidigare fått 1 050 kronor i studiebidrag kommer få 200 extra, vilket innebär ett studiebidrag på totalt 1 250 kronor per månad. Av den resterande budgeten kommer 16 miljarder gå till studiemedel för elever på universitets- och högskolenivå. Detta innebär en höjning på 296 kronor per månad, vilket gör att det slutliga beloppet för både studiebidrag och lånemedel hamnar på cirka 10 300 kronor.

Detta är ett glädjande besked för studenter och elever som just nu studerar på gymnasie-, högskole- eller universitetsnivå. Elever på Komvux eller vuxenutbildningar är också berättigad höjt studiestöd. Man är övertygad om att detta kommer resultera i bättre motivation och framför allt mer tid som kan läggas på studierna och pluggandet. Det är Centrala studiestödsnämnden (CSN) som ansvarar för utbetalningen av studiestödet i Sverige. Det är också denna myndighet som beslutar om du har rätt att få studiemedel. I samband med eftergymnasiala studier som kräver finansiering är det CSN som lånar ut och det är till dem du i sådana fall betalar tillbaka lånet till.

The post Nu får du mer pengar i studiebidrag appeared first on Studli.se.

]]>
Så kan du starta eget företag som student https://www.studli.se/starta-f%c3%b6retag-student/ Thu, 14 Dec 2017 09:51:08 +0000 http://www.studli.se/?p=257 Många studenter och elever på både gymnasiet och universitetet lägger sitt fokus främst på studierna. Det finns däremot en del unga som väljer att gå i en annan riktning. Inställningen ...

The post Så kan du starta eget företag som student appeared first on Studli.se.

]]>
Många studenter och elever på både gymnasiet och universitetet lägger sitt fokus främst på studierna. Det finns däremot en del unga som väljer att gå i en annan riktning. Inställningen till företagande är alltmer positiv hos unga och vissa väljer helt enkelt att ta vara på möjligheten att starta eget – antingen under studietiden eller direkt efter. Många unga företagare har dock inte tillräckligt kapital, något som kan lösas med ett företagslån.

Unga företagare allt vanligare i näringslivet

Inom sociala medier, musik och spel är det framför allt synligt att unga entreprenörer börjat etablera sig. Grunden kan ligga i undervisningen och att så pass många studenter får prova på företagande redan i unga år genom Ung Företagsamhet. Under gymnasiet får studenter möjlighet att starta ett eget företag som drivs under ett studieår. Under denna period får studenterna komma på en egen affärsidé, utveckla denna genom en affärsplan, hitta finansiering och därmed kunna fullfölja idén och ta fram produkten eller tjänsten. Forskning har visat att så kallade UF-företagare senare i livet får en högre medelinkomst än genomsnittligt samt oftare blir lyckade företagare.

Låg åldersgräns för eget företag

För att starta ett eget företag i Sverige finns det vissa åldersgränser som måste följas. För att få driva näringsverksamhet måste du ha fyllt 16 år. I detta fall är det företagsformer som enskild firma och handelsbolag som är aktuellt. Dock krävs det samtidigt ett tillstånd av en förmyndare samt överförmyndare. När det istället kommer till att driva näringsverksamhet i aktiebolagsform är åldersgränsen 18 år. Det är först då som du faktiskt får bilda samt vara styrelseledamot i ett aktiebolag. Innan detta, när du är omyndig, kan du äga aktier i bolaget, men omyndiga måste då företrädas av en förmyndare vad gäller röstning för aktier.

Tips! Åldersgränsen för att starta eget företag är låg – ta vara på möjligheten att etablera dig i näringslivet redan som ung.

Åldersgränserna innebär att du har en möjlighet att starta eget företag under gymnasiet, innan du fått ta körkort. Gränserna kan därför ses vara låga, men samtidigt öppnar det upp möjligheten för drivna och engagerade ungdomar som vill ta steget utanför studierna och kliva ur sin bekvämlighet. För den som är en ung företagare kan det dock vara svårt att hitta finansiering. Många företagslån ges inte ut till dig som är under 18 och inte heller till studenter.

Företagslån kan vara lösningen på startkapital

Trots att du kan ha en bra affärsidé kan det som ung vara svårt att finansiera denna. Det är tillräckligt svårt att starta ett företag som vuxen och med en fast inkomst. Som student har du dessutom en begränsad ekonomi. Det finns däremot ett alternativ som kan vara lösningen på ditt finansieringsproblem – företagslån. Trots att ditt företag är nystartat finns det möjlighet till att ta ett företagslån. Detta kan bidra till en enklare uppstart för ditt företag och även en snabbare tillväxt. Håller du på att starta ett företag och är i behov av finansiering kan du läsa mer om företagslån samt undersöka alternativen på Företagslån.

Fler tips för ett lyckat företagande

När du ska starta eget företag finns det några aspekter att ha i åtanke för att bli en lyckad företagare. Om du tar vara på dessa tips kan du snabbare etablera dig på marknaden samt gå in med rätt förutsättningar.

  • Utnyttja ålder. Människor och andra företagare är i allmänhet intresserade av unga och dedikerade personer. Utnyttja detta.
  • Var öppen. Genom att ha ett öppet sinne kan du hitta förbättringspunkter och tips från alla möjliga individer eller företag. Alla har något att bidra med.
  • Lyssna och lär. Lyssna på andra som befunnit sig i samma situation, eller bara en företagare som ger tips. Ta tillvara på de råden du får för att göra det enklare för dig själv.
  • Tänk långsiktigt. För att minimera risken för besvikelse eller att något går snett är det bra att tänka långsiktigt. Ofta behövs det läggas ner mycket tid, energi och pengar innan företagandet faktiskt börjar ge resultat. Ge inte upp utan förbered dig istället på att det kan ta ett bra tag innan något börjar hända.

The post Så kan du starta eget företag som student appeared first on Studli.se.

]]>
Så kan du finansiera din bostad som student https://www.studli.se/finansiera-bostad-student/ Thu, 26 Oct 2017 10:21:06 +0000 http://www.studli.se/?p=249 För dig som studerar kan det vara svårt att hitta en bostad. I många större studentstäder är det stor bostadsbrist och att få en hyresrätt kan vara mycket svårt. En ...

The post Så kan du finansiera din bostad som student appeared first on Studli.se.

]]>

För dig som studerar kan det vara svårt att hitta en bostad. I många större studentstäder är det stor bostadsbrist och att få en hyresrätt kan vara mycket svårt. En lösning på detta problem är att som student köpa sitt eget boende. För många kan detta verkar som ett mycket dyrt beslut, men att köpa en bostad är för många en investering som ger en mycket god avkastning. För att köpa bostad som student behöver de allra flesta ta ett bostadslån, något som kan vara svårt som student.

Ansök om bostadslån som student

För att få bostadslån som student finns det flera saker att tänka på. Först och främst gäller det att hitta en långivare som har en yngre målgrupp. Utöver det gäller det att förbereda sig inför mötet med banken:

  • Redovisa dina utgifter och inkomster. För att banken ska kunna förstå din ekonomiska situation kan det vara en bra idé att notera hur mycket du kan spara varje månad. För banken är det även viktigt att du kan bevisa att detta stämmer, se därför till att spara kvitton och lönebevis.
  • Förbättra din kreditvärdighet. För dig som ska ta ett bostadslån gäller det att din kreditvärdighet är god. Se därför till att inte ha några betalningsanmärkningar eller liknande när du ska ansöka om ett bostadslån.
  • Ta inga andra lån eller krediter. För att bevisa att du är seriös med ditt bostadslån är det viktigt att visa ett sunt förhållande till din privatekonomi. En del av detta är att inte ta flera lån eller krediter, utan istället betala av de som du har sedan innan.
  • Skaffa ett extrajobb. Att söka ett bostadslån på enbart CSN kan bli svårt, att ha ett extrajobb kan enkelt förbättra dina chanser att få ett bostadslån. Utöver en extra inkomst visar det även att du är seriös med ditt lån.
  • Sköt dina studier. Om du planerar att köpa en bostad är det klokt att vara säker på att du kommer att studera i den grad att du får CSN. För den som tidigare haft svårigheter med sina kurser kan det vara klokt att läsa mer om hur du kan studera effektivt.

När det gäller att välja rätt långivare för ditt bostadslån är det enklast att jämföra flera aktörer via Bostadslån.com. Genom att jämföra flera långivare kan du få bäst villkor för ditt bostadslån och betalar inte mer än nödvändigt.

Håll koll på bostadsmarknaden inför ditt bostadsköp

Att köpa en bostad som student är en stor investering och det gäller därför att vara uppmärksam. Dels gäller det att hålla koll på priserna på bostadsmarknaden så att du köper din bostad när den är som billigast. Men även efter att du köpt din bostad är det klokt att hålla koll på prisnivån i ditt område. Om du skulle sluta studera samtidigt som priserna på bostäder är låga kan det vara en god idé att hyra ut sin bostad under ett tag, för att inte sälja till förlust. Är du klok när du köper din bostad kan du tjäna pengar under din studietid, samtidigt som du får ett tryggt boende.

The post Så kan du finansiera din bostad som student appeared first on Studli.se.

]]>
Så kan du finansiera oväntade utgifter som student https://www.studli.se/finansiera-ov%c3%a4ntade-utgifter/ Fri, 20 Oct 2017 13:43:00 +0000 http://www.studli.se/?p=238 För dig som är student kan det vara knapert ekonomiskt. För de flesta är vardagen inget problem, men alla kan råka ut för oväntade utgifter. Ett sätt att göra din ...

The post Så kan du finansiera oväntade utgifter som student appeared first on Studli.se.

]]>

För dig som är student kan det vara knapert ekonomiskt. För de flesta är vardagen inget problem, men alla kan råka ut för oväntade utgifter. Ett sätt att göra din ekonomi mer flexibel under studietiden är teckna ett så kallat kreditkonto som du kan utnyttja om du av någon anledning får högre utgifter en viss månad. Att ha detta alternativ kan minska stressen och öka din studieeffektivitet, eftersom du kan fokusera mer på dina studier.

Med kreditkonto kan du anpassa ditt lånande

Ett kreditkonto är ungefär som ett kreditkort. Den stora skillnaden att du kan flytta över pengar på kredit till ditt vanliga konto. Det innebär att du kan låna pengar på ett betydligt mer flexibelt sätt än att ta ett nytt lån varje gång du behöver det. Ska du öppna ett kreditkonto är det viktigt att du jämför olika långivares erbjudanden. Det kan du göra via exempelvis Kreditkonto.nu. En stor fördel med att jämföra kreditkonton är att du kan säkerställa att du får de bästa villkoren och den lägsta räntan.

Tips! Ett kreditkonto kan ligga i ”viloläge” utan avgifter tills du behöver använda det.

En till stor fördel med kreditkonton är att de kan ligga ”oanvända” tills du behöver det. Som student innebär det att du har ett flexibelt sätt att låna på. Det kan underlätta enormt när du faktiskt behöver pengarna. Det kan även vara en bra idé att ansöka om ett konto redan innan du behöver låna. På så sätt kan vara säker på att kreditupplysningen godkänns och att du kan låna direkt när du behöver det.

Undvik ekonomiska problem som student

Även om kreditkonto är ett alternativ för att kunna finansiera oväntade utgifter så är det viktigt att planera din ekonomi för att försöka undvika lån. Det finns en del saker du som som student kan tänka på.

4 ekonomitips för studenter

  1. Köp begagnad studielitteratur. Studielitteratur kan oftast vara onödigt dyrt om du köper den direkt från en bokaffär. Istället kan du höra med studenter som redan har gått kursen om någon av dessa kan sälja böckerna billigare. Oftast finns det även olika Facebooksidor för denna typ av bokförsäljning.
  2. Minska transportkostnader. Som student kan det snabbt bli dyrt om du exempelvis åker buss till skolan. För dig som har möjlighet kan det därför vara klokt att investera i en cykel, alternativt att vakna lite tidigare och promenera på morgonen.
  3. Planera matlagningen. Mat är en mycket stor utgift för alla hushåll. Som student är det extra viktigt att handla smart och förbereda mat för hela veckan. Genom att ha matlagningen planerad så undviker du dels att behöva leta igenom kokböcker precis innan du ska laga mat men du minskar även risken för att du gör spontana inköp.
  4. Ansök om stipendier. I de flesta studentstäder finns det nationer som erbjuder olika stora stipendier till studenter av olika bakgrund och för olika prestationer. Det finns även fristående fonder som erbjuder stipendier, ansök om dessa! Att få in lite extra pengar kan underlätta enormt om du råkar ut för oväntade utgifter.

Även om du vidtar dessa åtgärder kan du drabbas av sjukdom, otur eller annat som leder till oväntade kostnader. För att hantera dessa kan det vara en god idé att ha ett kreditkonto.

The post Så kan du finansiera oväntade utgifter som student appeared first on Studli.se.

]]>
Utnyttja kurslitteratur i ljudboksformat https://www.studli.se/kurslitteratur-ljudbok/ Tue, 03 Oct 2017 09:39:45 +0000 http://www.studli.se/?p=229 För dig som är student och letar efter nya sätt att plugga kan ljudböcker vara ett bra alternativ. Traditionella sätt att plugga som lärarledd undervisning passar inte alla och att ...

The post Utnyttja kurslitteratur i ljudboksformat appeared first on Studli.se.

]]>
För dig som är student och letar efter nya sätt att plugga kan ljudböcker vara ett bra alternativ. Traditionella sätt att plugga som lärarledd undervisning passar inte alla och att läsa kurslitteraturen kan vara både långsamt och onödigt.

Idag finns det flera alternativa sätt att plugga än någonsin förut, exempelvis kan du lyssna på din kurslitteratur som en ljudbok. Ytterligare ett alternativ är att se föreläsningsanteckningar och liknande på internet.

Upptäck kurslitteraturen som ljudböcker

Ett nytt alternativ till att läsa kurslitteratur, som förväntas få allt större genomslag i framtiden, är ljudböcker. Vet du att den litteratur som krävs för din kurs finns på ljudbok kan detta därför vara ett mycket bra alternativ. Den största fördelen ligger i att det går att lyssna på ljudböcker i nästan alla situationer, på jobbet eller när du tränar och så vidare.

Tips! Att lyssna på kurslitteraturen som en ljudbok öppnar upp för att plugga när du kör bil, jobbar och liknande.

Är du intresserad av att lyssna på kurslitteraturen som ljudbok, eller i största allmänhet vill lyssna på ljudböcker, är en abonnemangstjänst det billigaste och mest studentvänliga alternativet. Via en jämförelsetjänst för ljudböcker kan du se de största abonnemangstjänsterna och läsa mer om vad de erbjuder och vad de har för respektive fördelar.

Flera internetbaserade tjänster utvecklas för studier

Utöver ljudböcker finns det ännu flera sätt att plugga via internet. Exempelvis finns det flera sidor som samlar föreläsningsanteckningar och liknande från tidigare studenter. Även olika videotjänster har ofta genomgångar av centrala begrepp eller genomgångar av hela kurser. Det finns även sidor som är helt vigda åt studier som samlar allt möjlig material som rör ämnet. Dessa sidor ger även möjlighet för studenter att kommunicera och ställa frågor med de som är mer insatta i ämnet.

Tänk på! Idag finns det flera sidor som erbjuder hjälp för studenter med sina studier.

Att utnyttja dessa olika tjänster kan ge dig ett försprång i dina studier eftersom att det ofta kan vara mer intuitivt än andra former av traditionell undervisning. Detta betyder dock inte att traditionell undervisning är utbytt utan de fungerar främst som komplement till varandra.

The post Utnyttja kurslitteratur i ljudboksformat appeared first on Studli.se.

]]>
Kontantkort är den billigaste lösningen för studenter https://www.studli.se/kontantkort-ar-den-billigaste-losningen-studenter/ Tue, 24 Jan 2017 11:10:45 +0000 http://www.studli.se/?p=211 En svår aspekt av studentlivet är att få ekonomin att gå ihop. Många tar studielån vilket drygar ut ekonomi något medan andra helst undviker det och enbart lever på bidrag ...

The post Kontantkort är den billigaste lösningen för studenter appeared first on Studli.se.

]]>
En svår aspekt av studentlivet är att få ekonomin att gå ihop. Många tar studielån vilket drygar ut ekonomi något medan andra helst undviker det och enbart lever på bidrag får CSN. Att studera på en skola som inte är CSN-berättigad innebär att du varken kan få lån eller bidrag och då måste du istället jobba vid sidan av dina studier alternativt leva på sparpengar eller försöka ansöka om stipendium.

Tänk på! Har du exempelvis arbetat heltid ett tag innan du börjat studera kan det bli en chock att gå från heltidsinkomst till den begränsade ekonomin det nya studentlivet oftast innebär.

När du börjar studera gäller det att prioritera dina utgifter rätt. Vissa kostnader är oundvikliga, exempelvis hyran, medan andra är nödvändiga men skulle kunna minskas rejält. Ett sådant exempel är kostnaden för mobilanvändning så som abonnemang eller kontantkort.

För studenter är det bästa alternativet ett att ha ett kontantkort eftersom du då inte kan förbruka mer än du faktiskt betalat för, och därmed undvika att få hem en chockhög faktura i slutet av månaden. Med dessa enkla tips kan du som student minska dina mobilkostnader med några få enkla steg.

1. Skaffa ett kontantkort

Fördelarna med kontantkort är många – framför allt om du lever på en smal budget. Med ett kontantkort laddar du på den förbrukning du kommer behöva den kommande månaden vilket innebär att du endast betalar för din förbrukning. Det finns många kontantkort det det ingår fria samtal, SMS och MMS vilket betyder att du endast betalar för den surfmängd du önskar.

2. Byt kontantkort

Ytterligare en fördel med kontantkort är att du kan byta prisplan när du vill. Eftersom kontantkort inte har någon bindningstid är valfriheten stor och du kan anpassa prisplanen efter dina behov. Om du exempelvis märker att du använder mycket av din data kan det vara en bra idé att byta till ett kontantkort med mer surf. Om du ska resa utomlands finns det även kontantkort som gör det möjligt att surfa billigt i utlandet. Vilket kontantkort du bör byta till kan du ta reda på genom att jämföra kontantkort från alla operatörer.

Vissa operatörer ger dig en bonus byter till deras kontantkort och tar med ditt gamla nummer. Bonusen laddas på ditt kontantkort och därefter kan du använda den till att surfa, SMS:a och ringa samtal.

3. Utnyttja gratis Wi-FI

Med vissa kontantkort får du ringa och SMS:a gratis och betalar endast för den surfmängd du behöver. Vill du ha så låga mobilkostnader som möjligt kan du skaffa ett kontantkort utan surf och istället utnyttja gratis Wi-Fi vilket finns på de flesta ställen där studenter vistas. Gratis Wi-Fi finns i princip alltid på campus, på många caféer och i andra studiemiljöer. Har du frågat om lösenordet en gång kommer din smartphone minnas det och du ansluts automatiskt till Wi-Fi nästa gång du är på samma plats. Med ett kontantkort utan surf kan du fortfarande ringa, SMS:a och skicka MMS. Dina vänner kan även få tag på dig när som helst och dina mobilkostnader blir endast 50 kr – 100 kr.

The post Kontantkort är den billigaste lösningen för studenter appeared first on Studli.se.

]]>
Börja spara redan som student https://www.studli.se/borja-spara-redan-som-student/ Sun, 06 Nov 2016 11:24:20 +0000 http://www.studli.se/?p=203 Som student så finns det många roliga saker att ta del av och uppleva. Sparande är kanske en av de saker som kommer längst ner på prioriteringslistan. Att börja spara ...

The post Börja spara redan som student appeared first on Studli.se.

]]>
Som student så finns det många roliga saker att ta del av och uppleva. Sparande är kanske en av de saker som kommer längst ner på prioriteringslistan. Att börja spara som student har dock visat sig vara en stor faktor när det kommer till fortsatt sparande genom livet. Något slags sparande bör alla människor ha och studenter är inget undantag. Sparande kan göra att du har den där extra reskassan när värmen utomlands lockar. Sparande kan göra så att du har pengar över när olyckan är framme och du verkligen behöver dem. Vad du än sparar till så kommer du att tacka dig själv när sparpengarna väl kommer till nytta.

Anledningar till att inte öppna ett ISK

När vi frågar studenter så stöter vi oftast på två argument till varför de själva inte sparar. Båda dessa argument går enkelt att motbevisa med hjälp av lite basfakta kring investeringssparkonton:

  • Det kostar att spara pengar. Det vanligaste och samtidigt märkligaste argumentet till varför studenter inte sparar. Med investeringssparkonton sparar du helt gratis och har samtidigt möjlighet att få ditt sparkapital att växa. Det är alltså betydligt större chans att du tjänar pengar på att spara snarare än att det kostar.
  • Det är krångligt att spara pengar. Ett argument som visar på okunskap inom ämnet, en okunskap som det är enkelt att råda bot på genom att helt enkelt läsa på om investeringssparkonton. Då förstår man snabbt att det är relativt enkelt att både spara och investera pengar helt på egen hand.

Investeringssparkonton perfekt för studenter

investeringssparkonton-for-studenter

Ett tredje argument som är förhållandevis vanligt är argumentet att studenter inte vill låsa fast sina pengar på sparkonton med låg ränta. Med investeringssparkonton styr du helt själv över ditt sparande och ditt sparkapitals utveckling. Du kan välja säkra fonder med några procents avkastning per år. Du kan även välja att investera allt ditt sparkapital i ryska guldgruvor med chans att nå 100 procent avkastning. Valet är ditt och valet är helt fritt. Något som är helt säkert är att du kommer ha mer pengar i framtiden hur du än sparar i jämförelse med att inte spara alls.

Det kan även vara en stor fördel inför framtiden att vet hur sparande och investeringar fungerar. Det blir nämligen allt vanligare med privat sparande och privata investeringar för såväl uttalade mål, ekonomiska buffertar och som extra pensionssparande.

The post Börja spara redan som student appeared first on Studli.se.

]]>
Blancolån för att komplementera CSN https://www.studli.se/blancolan-att-komplementera-csn/ Thu, 09 Jun 2016 11:14:09 +0000 http://www.studli.se/?p=195 Som student är det inte alltid lätt att få studiebidrag och studielån att räcka månaden ut. En stor mängd utgifter tillsammans med bristande ekonomisk planering och kanske en eller flera ...

The post Blancolån för att komplementera CSN appeared first on Studli.se.

]]>
Som student är det inte alltid lätt att få studiebidrag och studielån att räcka månaden ut. En stor mängd utgifter tillsammans med bristande ekonomisk planering och kanske en eller flera oväntade utgifter kan få vilken studentekonomi som helst att spricka. Något som blir allt vanligare är att ta så kallade blancolån för att klara sig ur ekonomiska knipor. Många studenter använder blancolån som en ekonomisk livlina för att kunna betala hyran eller för att helt enkelt klara de sista dagarna innan CSN räddar situationen ytterligare en gång.

Planera din ekonomi för att slippa bekymmer

blancolan-studentGenom att lägga upp en budget för månaden så maximerar du dina chanser att få pengarna att räcka samtidigt som du minimerar risken för att behöva ta ett blancolån för att klara dig. Grunden till en bra budget är att förstå dessa tre poster och hur de kan påverkas:

  • Intäkter – I de flesta studenters fall studielån och studiebidrag (med andra ord det som CSN bidrar med). Kan påverkas med ett deltidsjobb eller annan inkomstbringade sysselsättning.
  • Fasta kostnader – Kostnader som är samma från månad till månad, vanligtvis boendekostnader (hyra, el etc.), försäkringar och telefoni. Kan påverkas genom att se över och jämföra, till exempel genom att göra en jämförelse av mobilabonnemang för att hitta billigare alternativ.
  • Rörliga kostnader – Kostnader för mat, nöjen och allt annat som du själv i stor utsträckning kan påverka och förändra från månad till månad.

Bara genom att ställa upp dessa tre poster så kan du få en överblick över vad pengarna egentligen går till. Självklart är det en bra idé att bryta ned posterna i ännu mindre delar för att se mer exakt vad det finns för poster som du skulle kunna spara in pengar på, eller kanske ta bort helt och hållet.

Blancolån – En ekonomisk livlina

Ett blancolån är ett lån utan säkerhet. Du belånar med andra ord inte en bostad, bil eller båt utan pengarna är dina så länge du klarar av att betala de räntekostnader som ett blancolån innebär. Att låna pengar utan säkerhet innebär i många fall att du får betala tillbaka pengarna så fort du känner att det passar dig. Ett blancolån kan alltså vara en extra livlina om du vet att du kommer få pengar i framtiden men måste klara dig fram till dess.

Låna endast om du kan betala tillbaka de lånade pengarna

Att ta ett blancolån kan leda till stora kostnader och till och med betalningsanmärkningar om du inte klarar av att betala tillbaka pengarna du lånat. Skulle du bli försenad med en betalning så tillkommer ofta både påminnelse- och förseningsavgifter och dröjsmålsränta. Går det riktigt långt så kan du få en betalningsanmärkning så påverkar dina framtida möjligheter att ta lån, teckna abonnemang och avtal. Var därför försiktig med att ta lån och gör det aldrig utan att du är säker på att du kommer kunna betala tillbaka pengarna du lånar.

The post Blancolån för att komplementera CSN appeared first on Studli.se.

]]>
Studenter kan spara pengar med mobilt bredband https://www.studli.se/mobila-bredband-studenter/ Wed, 02 Mar 2016 13:01:45 +0000 http://www.studli.se/?p=174 Trådlösa nätverk, eller wifi-nätverk, blir allt vanligare i hushåll, skolor och på andra offentliga platser. Det är dock inte alltid du kan räkna med att det finns ett sådant nätverk ...

The post Studenter kan spara pengar med mobilt bredband appeared first on Studli.se.

]]>
Trådlösa nätverk, eller wifi-nätverk, blir allt vanligare i hushåll, skolor och på andra offentliga platser. Det är dock inte alltid du kan räkna med att det finns ett sådant nätverk att ansluta dig till. En god idé kan därför vara att investera i ett mobilt bredband. Med ett mobilt bredband så har du internetanslutning var du än befinner dig och kan med säkerhet veta att du kommer att kunna lämna in det där superviktiga arbetet i tid!

Hitta bästa mobila bredbandet

Är efterfrågan stor så är utbudet ofta minst lika stort. Att hitta ett bra och billigt mobilt bredband och rätt operatör kan vara svårt. De tre viktigaste faktorerna du ska tänka på är:

  • Användning – Hur mycket kommer du att använda det mobila bredbandet? Mängden surf som inkluderas kan skilja sig mellan allt från några gigabyte till obegränsad surf. Dessvärre är prisskillnaderna lika stora så det gäller att tänka efter så att du inte betalar för något du inte använder eller ännu värre – att surfen tar slut efter bara halva månaden.
  • Täckning – Rör du dig aldrig utanför staden du bor i är det här med största sannolikhet inte ett problem för dig. Bor du däremot i en mindre stad/ort och/eller rör dig mycket ute i skogen eller på landsbygden så är täckningen det mobila bredbandet har självklart något du måste ta hänsyn till innan du bestämmer dig.
  • Pris – Sist men absolut inte minst så är självklart priset en viktig faktor när du väljer ett mobilt bredband. Här gäller det att ha koll på alla kostnader utöver månadskostnaden som uppläggningsavgift och pris på dongel du ofta får med abonnemanget.

Det enklaste sättet att hitta ett passande mobilt bredband för dig är genom att ta hjälp av en jämförelsetjänst. På så sätt kan du jämföra alternativ från flera olika operatörer samtidigt vilket sparar mycket tid. Det kan du exempelvis göra på www.mobiltbredband.se.

Mobilt bredband ersätter hemnätverk

Något som blir allt vanligare är att svenskar väljer att ersätta sitt hemnätverk med ett mobilt bredband. Fördelarna är tydliga – inga sladdar, större rörlighet och ofta mindre krångel i allmänhet. Att byta ut sitt befintliga hemnätverk innebär även att du kan räkna av priset för det nätverk du redan har när du undersöker priser på ett nytt, mobilt bredband.

Leta efter studenterbjudanden

Många återförsäljare av mobila bredband har speciella erbjudanden för dig som student. Det kan handla om att dongeln ingår, att du får en sänkt månadskostnad eller att de slänger med något tillbehör på köpet. Om återförsäljaren själv inte skyltar med studentrabatt/studenterbjudanden så är det alltid värt att fråga! Kanske har de inget just då men är snälla mot dig ändå eftersom du ju trots allt är en fattig student.

The post Studenter kan spara pengar med mobilt bredband appeared first on Studli.se.

]]>